Wśród osób niedoświadczonych często zauważyć można występowanie poglądu, iż wzorowanie się na wskaźniku indeksu glikemicznego jest głównym czynnikiem determinującym jakoś danego produktu i opieranie się na nim spowoduje, iż nasza dieta będzie zdrowa i dobra jakościowo. Czy rzeczywiście jest to wskaźnik, na który warto zwracać uwagę? Odpowiedź jest [...]
ziemniaki bardzo fajny produkt, ze wzgledu wlasnie na niska kalorycznosc (mozna wiecej w tym samym makro, porownujac do innych zrodel weglowodanow), jak rowniez maja wysoki indeks sytosci, co sie ceni, szczegolnie podczas okresu redukcyjnego. jednak jest tez ich ciemna strona mocy, mianowicie ich indeks insulinowy, jest bardzo wysoki, co [...]
[...] więc pod tym względem jest lepiej (500kcal więcej niż tydzień wcześniej). Ciekawe jak to wpłynie na wagę, jutro pomiar. Bardziej interesującym wskaźnikiem jest ŁG lub indeks insulinowy. Ale przecież jedno wynika z drugiego, szczególnie jak mowa jest o ziemniakach, które w większości są złożone z węglowodanów i jak się je daje do obiadu to [...]
[...] marchew mają wysokie, a jak najbardziej są OK w diecie, ze wzgledu na niską zawartosc ww/100g i tym samym niedużą odpowiedz insulinową. jesli cokolwiek mozna brac pod uwage to ladunek glikemiczny czy indeks insulinowy. niemniej jednak i tak najistotniejsze jest spozywanie nieprzetworzonego przemyslowo jedzenia, a nie wskazniki na wykresach
indeks insulinowy? wiesz ile produktow ma II? kilkadziesiat tylko -> dokładnie 38 (o ile sie nie myle) 38 produktow! http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index u części produktów nijak ma sie IG do II (indeks glikemiczny - indeks inulinowy/odpowiedz insuliny) nie zawsze to co ma maly IG - powoduje maly wyrzut insuliny wyrzut insuliny [...]
[...] to na pewno nie zaszkodzi w malych ilosciach http://www.sfd.pl/Mleko_po_treningu-t742205.html kolejna kwestia - wpsomniana w tym temacie: http://www.sfd.pl/Mleko__IG_vs_II_indeks_glikemiczny__kontra__indeks_insulinowy_-t693898.html ktos juz sie domysla czy jescze nie? tak wiec nie tyle kreatynke mozna mieszac z weglowodanami/weglowodanami i [...]
[...] wiedziałem, no popacz.:-)Może lekko będę je namaczał ciepłą wodą, ale z drugiej strony zależy mi na niskim ig - tak źle i tak niedobrze. Mieląc je w drobny pył z pewnością 1000 razy bardziej podwyższasz ich IG, niż w przypadku zalania ciepłą wodą. Poza tym IG można sobie du.pę podetrzeć. Ważniejszy jest ładunek glikemiczny, indeks insulinowy..
[...] nad dietami bardzo niskowęglowodanowymi w jadłospisie z produktów nabiałowych najczęściej wykorzystywane są jedynie sery podpuszczkowe(mała zawartość węglowodanów, niski indeks insulinowy). Wysłałem ostatnio maila z pytaniem do osoby, która prowadzi takie badania. Zapytałem: dlaczego w jadłospisie nie są uwzględniane np: sery twarogowe? [...]
Faktycznie indeks insulinowy i indeks glikemiczny często nie pokrywają się ze sobą, czym innym bowiem jest odpowiedź glukozowa, czym innym odpowiedź insulinowa. Wydzielanie insuliny prowokują również niektóre aminokwasy, stąd też produkty białkowe - pomimo niskiego indeksu glikemicznego, będą miały wyraźny wpływ na gospodarkę insulinową. Bardzo [...]
Fajny art, z tym iż osoibiscie nie widze powodu by specjalnie przejmować się indeksem gliemicznym produktu. Jest to pewna informacja, ale nie tak istotna jak powszechnie się sądzi. Gdybysmy mieli sugerować się ig - swietnym cukrem byłaby furktoza (ig 19), jest tez sporo wyrobow cukierniczych któe indeks mają poniżej 50 (np czekolady)... Gdyby [...]
[...] im wieksze IG tym gorzej - oczywiscie jest to droga na skroty,ale czasami taka wystarczy. Tak - cukier bedzie mniejszy - ale za ta ilosc insuliny juz nie koniecznie. Wynika z tego, że ważniejszy od IG jest indeks insulinowy. Dlaczego, więc pimpuje się wszędzie IG, a nie indeks insulinowy? Zmieniony przez - Nani20 w dniu 2011-02-01 15:12:24
Co do Twojego offtop Sol, to należało by wspomnieć, że IG jest o dupę potłóc tak naprawdę, dużo ważniejszy jest ładunek glikemiczny (choć tez przeceniany) oraz indeks insulinowy
[...] wyższa niż zawartość białka, co w mojej opinii niekoniecznie stanowi jakiś wielki problem dla osób odchudzających się. W kontekście odchudzania znaczenie może mieć wysoki indeks insulinowy mleka, zbliżony do białego chleba. Sama laktoza ma niski indeks glikemiczny i insulinowy. Dodatkowo istotny może być fakt, że produkty mleczne są głównym [...]
Mamy indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny oraz istnieje coś takiego jak indeks insulinowy i to właśnie słodziki takie jak aspartam i tym podobne mają bardzo wysoki indeks insulinowy, który w skrócie nie powoduje podniesionego poziomu glukozy jednak organizm mimo wszystko odbiera dostarczenie takiej substancji jak sygnał do tego iż będzie [...]
[...] i tluszcze produktami(np. mieso) - gdyz z powodu praktycznego braku weglowodanow lub ich niewielkich ilosci maja IG teoretycznie rowny 0 (zero)... Dlatego stworzono indeks insulinowy - jest to dokladniejszy sposob na okreslenie efektow jakie dany produkt wywrze na nasz organizm jezeli chcemy osiągnąc jak najlepsze efekty z diety [...]
[...] istotne przy wyrobie serów podpuszczkowych twardych, w przypadku serów podpuszczkowych miękkich wymagane jest większe zatrzymanie serwatki. W opracowaniu Holta niski indeks insulinowy wykazono właśnie dla typowego sera podpuszczkowego twardego cheddar. Być może podobny wynik byłby dla innych serów żółtych twardych, ewentualnie [...]
banan ma 2 gramy błonnika w 100 gramach ale ma za to 20 gram węglowodanów jabłko ma 1 gram błonnika w 100 gramach ale ma tylko 10 gram węgli pozatym banan ma niższy indeks sytości co jest bardzo ważne w diecie , wyższe ID , wyższy indeks insulinowy , itp , dlatego oprócz posiłku potreningowego banany się nie nadają , są tak samo dobre jak wafelki [...]